SIGURAN IZBOR ZA VAŠE DETE!

Radno vreme: PON, SRE, PET. 13-20h / UTO, ČET. 9-15h / SUBOTOM 9-14h

TELEFON ZA ZAKAZIVANJE PREGLEDA
I HITNE POZIVE: 064 445 18 52

VAKCINACIJA

Svako novorođenče se rađa sa određenom količinom stečenih antitela koje je dobilo pasivnim putem preko  posteljice  od svoje majke od virusnih bolesti koja je ona preležala tokom detinjstva.

Na primer, majka koja je u detinjstvu preležala boginje varičele ima trajni imunitet na tu bolest. Tokom trudnoće  svom fetusu prenosi deo tih antitela i  njeno novorođenče je prvih šest meseci  nakon rođenja zasigurno zaštićeno od ove bolesti. Kasnije u toku prve dve godine života dete može biti vakcinisano od ovih boginja ako roditelji to žele, jer vakcina  kod nas nije u obaveznom kalendaru vakcinacije. Ukoliko se ne vakciniše tokom ranog detinjstva, kada bude u kontaktu sa obolelim detetom virus koji izaziva varičelu dovodi do bolesti. Ovo je primer lakšeg oblika boginja koji uglavnom prolazi bez komplikacija kod dece koja nisu vakcinisana.

Vakcinacija ili imunizacija je najbolji način sprečevanja ili prevencije oboljevanja od zaraznih bolesti. Vakcinacijom se sprečava širenje zaraza među decom ali i odraslima.

BCG  – vakcina je protiv tuberkuloze, prima se u prvim danima nakon rođenja u porodilištu. Može se dati u istom danu i sa drugim vakcinama, takođe se može dati do kraja prve godine života ako je iz nekog razloga njena primena odložena, ako je novorođenče primalo  derivate krvi, smrznutu plazmu ili  transfuzuju  eritrocita u prvoj nedelji života, vakcina se odlaže tri meseci.

Euvax B vakcina – protiv hepatitisa B, prima se u tri doze.  Na rođenju,  unutar 2 sata od rođenja, sa navršenih mesec dana i 6. mesecu života. Revakcinacija mono vakcine Euvax je u 12. godini života. U adultnom dobu dobijaju  je u tri doze rizične grupe stanovništva koje su izložene riziku od oboljevanja (zdravstveni radnici).  Revakcinacija protiv hepatitisa B je u drugoj godini ako dete prima šestovalentnu vakcinu.

Pentaxim vakcina – je petovalentna vakcina protiv difterije, velikog kašlja, tetanusa, hemofilusa influence i poliomijelitisa. Prima se u tri doze počev od navršenih 2,5 meseca života sa razmakom od 6-8 nedelja (razmak između doza vakcina ne bi smeo biti manji od 4 nedelje). Jedna doza revakcine ove vakcine daje se u drugog godini života i to 6 do 12 meseci od primene treće doze vakcine. Maksimalni period do kada treba da se primi prva revakcina je do kraja treće godine života.

Infanrix hexa  i Hexaxim –  su šestovalentne vakcine  protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilusa influence, poliomijelitisa  i hepatitisa B.  Deca koja se vakcinišu ovim vakcinama ne primaju hepatitis vakcine u posebnim dozama  u 1 i 6. mesecu.  Sa ovim vakcinama kreće se primena u 2.4.6. mesecu života,  ili ako dete nije primilo euvax B na rođenju,  može se krenuti sa punih  1.3.5. meseci.  Revakcinacija ovom vakcinom je u drugoj godini života. Primenjuje se jedna doza, 6-12 meseci od primene treće doze vakcine, maksimalno do navršene treće godine života.

Dultavax – je trokomponentna vakcina koja se daje kao revakcina protiv difterije, tetanusa i poliomojelitisa.

Priorix (MMR) – vakcina je trokomponentna vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole  Prima se u jednoj dozi od 12 do 18 meseca, maksimalno odlaganje vakcine je do kraja treće godine. Revakcinacija ovom vakcinom je od 4-6 godine života (kod nas je pred polazak u školu sa 6. godina)

Tetalpan – kao mono vakcina protiv tetanusa prima se u 18 godini, kao revakcinacija. Kompletno vakcinisanoj osobi od tetanusa  imunitet  traje  u narednih 10 godina. Ukoliko dodje do povrede unutar 10 godina (18-28. godine života) koja zahteva primenu antitetanusne zaštite, dovoljno je da se primi samo 1 doza vakcine (tetalpana).

HPV vakcina – CERVARIX je vakcina protiv humanog papiloma virusa tipova 16 i 18, rekombinantna absorbovana.
Primenjuje se u  prevenciji prekarcinoznih lezija anogenitalne regije (cervikalnih, vulvarnih, vaginalnih i analnih).
Moze se primeniti kod devojčica i dečaka uzrasta od 9. godine života pre stupanja u seksualne odnose, jer se HPV virus prenosi polnim putem.
Od 9. do 14. godine u dve doze.  Nakon 15. godine i starijeg uzrasta daju se tri doze vakcine.

Adresa:
Bulevar oslobođenja 92, PC „Dezert“, I sprat

Telefon za zakazivanje pregleda i hitne pozive:
064 445 18 52

e-mail: valdr_vid@yahoo.com
Facebook/@vidvalpediatrica

Radno vreme:
Pon – pet: 16-20h
Subota: 9-13h

Sva prava zadržana. Dizajn Digitalno oko