SIGURAN IZBOR ZA VAŠE DETE!

Radno vreme: PON, SRE, PET. 13-20h / UTO, ČET. 9-15h / SUBOTOM 9-14h

TELEFON ZA ZAKAZIVANJE PREGLEDA 
I HITNE POZIVE: 064 445 18 52

Da li je povišena temperatura kod dece razlog za brigu roditeljima?

 Povišena temperatura je najčešći simptom bolesti dece i uvek se u prva dva tri dana javlja od 37,5 potom, kako infekcija napreduje i u zavisnosti od toga koja je u pitanju, ona može da se poveća i do 39 i 40 stepeni Celzijusa.

Roditelji se najviše plaše visoke temperature, mada podjednako može da bude opasna i niža. Ono zbog čega pre svega strahuju je “dečiji fras” ili pojave nekih drugih neuroloških problema kod deteta,kaže primarijus dr Valentina Videnović iz “Vidval Pediatrice” u Leskovcu. Sa njom smo razgovarali na ovu temu.

prim. dr Valentina Videnović, neonatolog iz “Vidval Pediatrice”

Visoka temperatura, kako kod dece, ali i starijih obično je najčešća noću. Zašto je to tako?

-Zato što je bolesno dete, koje je još u kondiciji jako aktivno u toku dana, a svaka veća aktivnost danju, dovodi do povećanog metabolizma organizma i temperatura, kako noć pada, tako se i povećava.Pritom, nije praćeno da li je dete dovoljno jelo, da li je hidrirano, uzelo dovoljno tečnosti, da li je pod terapijom ili nije. To su uglavnom razlozi.

Da li redovno uzimanje terapije antipireticima može da odagna brigu i strah roditelja i detetu pruži adekvatnu zaštitu?

-Ako se detetu antipiretik daje redovno, posebno za ovu veću temperaturu, preko 38, na četiri, šest, osam ili dvanaest sati, onda nema potrebe za panikom. Znači dete je zaštićeno lekovima. Takodje, kod male dece do druge godine,postoji nestabilnost termoregulacije. Njihovo telo je malo, a površina kože velika i oni lako dodaju i lako primaju toplotu. To znači vrlo jednostavno mogu da se rashlade, ali i da se pregreju. Treba samo imati strpljenja kod davanja lekova. Ja najčešće savetujem da se roditelji odluče za jednu vrstu leka. Najčešće ne kombinujem ibuprufene i paracetamole. Znači ili davati jedno ili drugo. Poenta je samo u kontinuiranom davanju, da li će lek ići na četiri, šest ili osam sati. Takodje, način davanja leka,može da bude oralno ili preko čmara. Ako je ova druga primena, to je i brži način delovanja, brža resorpcija i onda će lek brže delovati. Oralno kada se daje,postoji opasnost od povraćanja leka, tako i da on sporije deluje. Deca koja inače zbog bolesti imaju povraćanje onda je i jako teško aplikovati lek.

Da li treba da se roditelji plaše ili ne, temperature kod dece?

-Moj odgovor je, zaista ne treba da se plaše temperature. Ona je poželjni simptom. Ona je stanje koje kod deteta dovodi do probudjivanja njegovog imuniteta. Svako dete do druge godine treba da ima,makar nekoliko puta povišenu temperaturu, jer na taj način gradi i imunitet. Dete u prvoj godini ima od 14 do 15 respiratornih infekcija, neke budu praćene temperaturom,neke ne. Oko 80 posto su to virusne infekcije koje se bezazleno završavaju.

Koje su to opasne temperature? 

-Opasne temperature kod kojih treba delovati preventivno jesu kod dece koja su imala već “fras” ili neka druga neurološke probleme, kao što su epileptični napadi, gušenja i aspiracije nekog sadržaja, česte upale pluća. U tim slučajevima, zaista treba delovati i preventivno,odnosno, na vreme. Pored antipiretika,preventivno se daju i diazepami rektalno kod svake povećane temperature preko 38. Roditelji, u principu ne treba da se plaše visoke temperature,jer loše stvari mogu da se dese i na 37,5 kada se najmanje nadaju. Čak po meni, vrlo češće na toj nižoj temperaturi, a ne na visokoj.

Kada treba primeniti antipiretik, da li na temperaturi ispod 38 ili na svaku njenu pojavu ?

-Moj savet je da, ako je dete u dobroj kondiciji, normalno jede i dobro se hidrira, treba sačekati ako je temperatura preko 38. Medjutim, dete koje se loše oseća, malaksalo je,ima bolove u mišićima i temperatura od 37,5, do 37,8, može da ga ” lomi” i da onda damo antipiretik i zbog bolova, kao i malaksalosti, a ne samo zbog temperature.

Kada je trenutak da se roditelji zbog ovog problema obrate lekaru ?

-Granica nije visina temperature, već dužina trajanja. Znači, da li je temperatura 24, 48 ili više od ovih sati. Obično savetujem da sami roditelji treba da primene kući antipiretik u prva 24 sata, do 36 sati i da sačekaju kući. Ako se temperatura produžava i nakon tog perioda i pritom je visoka i vraća se na svakih četiri do šest sati, onda se treba obratiti lekaru. Do tada, ako dete dobro reaguje na antipiretik na osam sati, na dvanaest, dete je raspoloženo,dobro jede i pije,treba sačekati do 48 sati. Dakle, ne na prvu temperaturu, kod lekara.

NAPOMENA: Tekstovi na sajtu služe za dodatno informisanje građanja i nisu zamena za lekarski pregled. U slučaju bilo kakvog zdravstvenog problema obratite se lekaru i ne primenjujte savete sa sajta na svoju ruku, bez konsultacija sa lekarom. 

Adresa:
Bulevar oslobođenja 92, PC „Dezert“, I sprat

Telefon za zakazivanje pregleda i hitne pozive:
064 445 18 52

e-mail: valdr_vid@yahoo.com
Facebook/@vidvalpediatrica

Radno vreme:
Pon – pet: 16-20h
Subota: 9-13h

Sva prava zadržana. Dizajn Digitalno oko